Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Hasznos Fogalmak - Ismerd meg a matracok világát!

2020.10.16 13:26
Hasznos Fogalmak - Ismerd meg a matracok világát!

Ahhoz, hogy a tökéletes matrac kerüljön kiválasztásra, tisztában kell lennünk a termékhez kapcsolódó fogalmak, kifejezések és funkciók jelentésével is.

Több mint 10 év tapasztalatával a hátunk mögött szeretnénk megismertetni veletek ezeket a szempontokat, hiszen döntően befolyásolhatják majd a vásárlást. Minél jobban tisztában vagytok ezekkel a fogalmakkal, annál nagyobb valószínűséggel tudtok tökéletes matracot vásárolni, amely kiszolgálja a felmerülő igényeket. Ennek fényében jelent meg legújabb cikkünk, melyben végre lehull a lepel a matracok világáról. Lássuk, milyen típusú fogalmakat érdemes megismernünk a téma kapcsán.

Vákuum matrac

Ez a fogalom inkább az állapotra vonatkozik. Azokat a matracokat nevezzük vákuum matracnak, amelyek összetekerve érkeznek az otthonunkba. A folyamat úgy működik, hogy gyártás után egy több tonnás présgépbe kerül be a matrac fóliával.

Ezt követően kipréselik belőle a levegőt, a két végét nyitva hagyják, hogy az megfelelően távozhasson. Ezután egy másik gép professzionálisan feltekeri, hogy helytakarékos állapotban történhessen a szállítás. Általában ezt a csomagolási módszert csak speciális matracokhoz alkalmazzák. A hab, hideghab és memória habos matracok esetében érkeznek vákuum csomagoltan az otthonunkba.

Ennek legfőképpen az az oka, hogy a rugós matracok esetében eltörnének a rugók a folyamat során. Ugyanez igaz a kókusz matracokra is, hiszen ez az anyag is eltörne az összegöngyölés során. Tehát összességében ez a fogalom csak a matrac szállításának megkönnyítésében illetve csomagolásában lehet érdekes. Nincs ráhatással a matrac minőségére vagy az élményre, amelyet számunkra nyújt.


 

Zsákrugó

Napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a zsákrugós matracok. De mit is jelent ez pontosan? A zsákrugó vagy más néven táskarugó vagy tasakrugó a bonnel rugóhoz hasonlóan, már több, mint 100 éves technológia, viszont a bonellrugó után jelent meg. Legfőbb előnye, hogy minden rugó egy tasakban van és a rugók csak a mellette lévő tasakkal vannak összekötve.

Ennek a megoldásnak a legfőbb előnye a rugók egymástól független mozgása. Eredményeképpen a test sokkal jobb alátámasztást fog kapni, jobban leköveti azt. Ráadásul ezeknek a matracoknak meg van az az előnye, hogy könnyebben zónázhatóak, tehát több testrészünk számára is jól kialakítható fekvőhelyet biztosítanak. A zsákrugós matrac lényegesen több rugószámmal is rendelkezik, mint egy hagyományos bonnel rugós matrac.Vagyis elmondhatjuk, hogy a zsákrugós matracok korunk legfejlettebb rugós matracai, mint forma lekövetés, mint rugók száma miatt.

 

Bonell Rugó

A bonnel rugó már az 1800-as években is létezett, azonban az 1900-as években vált ismertté. A bonnel rugók általában tölcsér alakra hasonlítanak és szélesebbek, mint egy zsákrugó, ezáltal kevesebb is fér egy matracba. Ezeknek a matracoknak az előnye és hátránya egyaránt az, hogy nagyobb lesz az áthullámzás, mint a hagyományos matracok esetében. Több fajtájú és formájú bonnel rugót különböztethetünk meg. A rugók vastagsága és a spirál száma is. Vastagságuk 1,7 mm és 2,4 mm között mozog. Ezek közül általában az 1.7mm-es verzió a közismertebb.

Hideghab

Szivacs vagy inkább hideghab matrac? Melyik a jobb választás? Ahhoz, hogy ezt el tudjuk dönteni meg kell ismernünk mindkét oldal előnyeit/hátrányait. A hideghab nagy rugalmasságú, rendkívül jó alaktartó képességekkel rendelkező poliuretán hab. Összehasonlítva a hagyományos szivacs matracokkal, szinte minden tulajdonságában kiemelkedőbbnek bizonyul.

A nyitott cellaszerkezetnek köszönhetően lényegesen jobb alátámasztást is nyújt alvás közben. Ezáltal nem csak a szellőzése hatékonyabb, de a tartóssága is. Szinte számtalan formája van a hideghab matracoknak. Ide sorolhatók a memory és hr habos matracok is. Összesítve a hideghab matracok komfortosabbak, jobb az átszellőző képességük, és jóval hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos szivacs matracok.





Memória Hab

Az emlékező hab technológiát elsősorban a NASA fejlesztette ki, hogy az űrhajókban a pilóták számára csökkentse a gravitációs hatást. A későbbiekben kiadták forgalomba, így vált rendkívül népszerűvé. Először ezt a habot Tempur-Pedic, a mai nevén Tempur kezdte el forgalmazni. Legnagyobb előnye ennek a technológiának a tökéletes formakövetés. Tulajdonképpen, mivel hőre lágyuló anyagról van szó, milliméteres pontossággal tudja követni a testünk vonalát. Talán az egyetlen hátránya a memory habnak az, hogy mivel nagy sűrűségűek, ezáltal lényegesen könnyebben felmelegednek ezek a matracok. Ezekből a matracokból érdemes minimum 4cm vastagságút választanunk, hogy tökéletesen ki tudjuk használni a memóriahab előnyeit.



Mi az ergonómiai zóna?



Az ergonómia zóna azt jelenti, hogy az adott matracon belül hány féle keménység létezik, mennyire jó alátámasztást ad a testrészeinknek. Kereszt irányban 3-5 vagy 7 felosztásban különböző sűrűségű hab található. Miért fontos az ergonómiai zóna? Gondoljunk csak a gerincünk görbületére, mennyire kényelmetlen lehet ebben az esetben egy végtelenül kemény matrac. Ezért fontos szempont a zónázhatóság, hogy a váll, csípő jobban belesüllyedjen a matracba, hogy a gerincünk egyenes legyen. A zónázást a hab keménysége mellett profilozással is meg lehet oldani. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a matrac keresztirányában kisebb nagyobb bevágások vannak. Minél nagyobb a bevágás annál jobban fog a testünk azon része belesüllyedni a matracban. Latex matracoknál függőleges lyukak találhatóak és itt is lyukak nagysága a mérvadó. Csípő tájékon nagyobbak a lyukak.



Matracok méretei



Magyarországon az alábbi standard méretek közül tudunk válogatni, ha ágykerethez veszünk matracot:




    • 80*200 cm

    • 90*200 cm

    • 140*200 cm

    • 160*200 cm

    • 180*200 cm

    • 200*200 cm

Abban az esetben viszont, amikor matrac és ágykeret is kell, el kell gondolkoznunk rajta, hogy pontosan mekkora fekvőfelület számunkra a legmegfelelőbb. Személyes javaslatunk az egyszemélyes ágynál a 90*200-as méret, mivel ez se nem túl nagy, se nem túl kicsi, ebből adódóan kényelmesen elférünk rajta. Nagyobb francia ágynál már célszerűbb a 160*200 és a 180*200 cm matrac vásárlása.



Matrac, Matracok, Ágykeretek



Bár a matracok többnyire minden alvási igényt kielégítenek, mégis érdemes a saját igényeinknek megfelelő darabot kiválasztanunk. Egy jó minőségű, ámde kemény matrac komoly problémát jelenthet azok számára, akik elsősorban a puhább fekvő alkalmatosságokat preferálják.



A matracok eredete



Az első matracok a rómaiak idején jelentek meg. Persze a kezdetekben csupán kitömött zsákokból készültek amelyek szénával vagy gyapjúval voltak kitömve, majd a módosabb polgárok már tollat használtak. A legjelentősebb áttörés a matracok világában az 1860-as évek elején történt meg. Ekkor találták fel a bonner rugót, mely felfedezés Heinrich Westphal nevéhez fűződik.

Innentől kezdve egyre elterjedtebbé váltak a rugós matracok. A rugós matracot követően érkeztek meg a Latex matracok a piacra az 1930-as években. Ezek kaucsukból készültek és rendkívüli népszerűségnek örvendtek. A mai korszerű hab matracok csupán az 1970-es években jelentek meg a piacon. A rugós és habmatracok iránti érdeklődés nem apad, általában 50-50 százalék arányban oszlik meg a piacion.

 

Köszönjük, hogy elolvastad!

 

Ha bármi kérdés felmerülne, kérjük fordulj hozzánk bizalommal.