Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

A tökéletes étkezőszék felfedezése | Premiumbutor.hu

2020.10.16 11:47
A tökéletes étkezőszék felfedezése | Premiumbutor.hu

Az étkezőszék kétségtelenül egy olyan bútordarab, amelyet kellő aprólékossággal kell kiválasztanunk. Mivel az étkező a nagy családi és baráti beszélgetések színtere, így elkerülhetetlenül fontossá válik az ott jelenlévő bútorok gondos összeválogatása. Gondoljunk csak bele, hogy egy kényelmetlen étkezőszék milyen könnyen el tudja rontani a közös vacsora vagy ebéd hangulatát.

Az étkezőasztal kiválasztása is komoly odafigyelést igényel, de jelenlegi cikkünkben az étkezőszék kerül górcső alá. Igyekszünk hasznos tanácsokkal ellátni, hogy könnyebben ki tudjad választani a tökéletes bútort magadnak. De lássuk milyen szempontokat érdemes figyelembe vennünk a kiválasztáskor.

Étkezőszék kínálatunkat itt találod

Színek, design és hangulat

Nagyon fontos, hogy az új étkezőszék kiválasztásakor nagy gondot fordítsunk arra, hogy illeszkedjen a már meglévő étkező hangulatába. Bizonyos lakberendezési irányzatok néha keverhetik a különböző stílusokat, de mi elsősorban azt ajánljuk, hogy skandináv és modern stílusokhoz igyekezzünk letisztult megjelenésű étkezőszéket kiválasztani.

Ugyanakkor a klasszikus stílushoz, pedig nyugodtan használjuk az elegánsabb darabokat. Mindemellett természetesen meghatározó az étkezőasztal kérdése is, hiszen stílusban mindig ahhoz passzoló étkezőszék kiválasztásán kell munkálkodnunk. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy alapvetően ez a bútordarab nem kell, hogy eltérjen a szoba más elemeinek stílusától, sokkal elegánsabb ha ízlésesen olvad bele az enteriőr hangulatába.

Háttámlával vagy anélkül?

Természetesen a piacon találkozhatunk háttámlás és háttámla nélküli étkezőszék alternatívákkal széles választékban. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a háttámla elengedhetetlen egy kényelmes étkezőszék esetében. A háttámla nélküli verzióhoz általában lényegesen olcsóbban tudunk hozzájutni, de nem érdemes azt a darabot választanunk. Később a kényelmetlen szék könnyen rányomhatja pecsétjét a meghitt családi étkezések hangulatára.  Tehát legyünk őszinték.

Nem éri meg pusztán azért megvásárolni, mert olcsóbban kijövünk, hiszen a későbbiekben szinte biztosan meg fogjuk bánni a döntésünket. A háttámla tekintetében elég jól informálhatnak minket a webáruházak a hosszúságra vonatkozóan. De összességében elmondhatjuk, hogy minél nagyobb a háttámla, annál kényelmesebb lesz a szék számunkra.

Milyen legyen a váz anyaga

A váz anyagát illetően számos variációval találkozhatunk a piacon, ha étkezőszék kerül szóba. Mi most alapvetően a standard anyag használatról fogunk beszélni. Fa, fém és műanyag étkezőszék alternatívákkal találkozhatunk a piacon. A fa egy rendkívül tartós, természetesen anyag. Azonban meg van az a hátránya a műanyaggal és a fémmel szemben, hogy több ápolást és odafigyelést igényel. Érdemes legalább hetente egyszer bútorápolóval áttörölni, ha szeretnénk, hogy sokáig tündököljön megjelenésében. A műanyagból készült étkezőszék már ezzel szemben lényegesen kevésbé törődés igényes.

Azonban az olcsóbb darabok minőségükben és tartósságukban alul maradnak a fa és fém székkel szemben. A fém étkezőszék váz rendkívül tartós, azonban érdemes odafigyelnünk ebben az esetben, hogy a króm és fém felületeken véletlenül se felejtsünk nedves rongyot vagy ruhadarabot, mert egyáltalán nem tesz neki jót a nedvesség hosszútávon. Ha ezekre a tényezőkre nem figyelünk a fém étkezőszék könnyen elkezdhet korrodálódni és utána már nagyon nehezen tudjuk visszanyerni régi állapotát. Tehát erre mindenképpen érdemes odafigyelnünk. 

Bárszék, mint étkezőszék alternatíva

Vannak olyan helyiségek, ahol csak korlátozott hely áll rendelkezésre. Illetőleg sok olyan lakással is találkoztunk már a lakberendezés világában, ahol nem volt étkező, mint különálló helyiségként. Ilyen helyzetekben sem szabad pánikba esnünk, hiszen segítségünkre siet a bárszék, mint kreatív alternatíva. Segítségével könnyedén helyet spórolhatunk, mindemellett pedig kialakíthatunk, akár a konyhában is egy izgalmas kis sarkot, ahol étkezhetünk. A fiatalos és modern otthonokhoz kiválóan passzol a bárszék, mint izgalmas alternatíva a lakberendezés terén, ezért ne féljünk használni. 

Stílusok bűvöletében

Klasszikus elegancia

A klasszikus stílusú étkezőszék jellemzően tömör fából készül, melyet az íves vonalak tesznek igazán elegánssá. Nagyon fontos, hogy a választási folyamat során ügyeljünk rá, hogy stílusban mindenképpen passzoljon az asztalhoz és lehetőség szerint színben is.

A klasszikus stílusú bútorok alapvetően a magasabb beltérrel rendelkező étkezőkben mutatnak igazán jól. Tehát modern, alacsony belmagasságú helyiségekben lehetőség szerint igyekezzünk kerülni a használatukat. Egy másik fontos érdekesség a stílussal kapcsolatosan a megfelelően világos belterekre vonatkozik. Nagyon gyakori probléma a klasszikus stílusú étkező esetében, hogy nem megfelelően világos, fénnyel telített a beltér. Fontos, hogy erre fokozott figyelmet fordítsunk. A klasszikus stílusú étkezőszék némiképp drágább árkategóriába tartozik, azonban a tartósságra biztosan nem lesz panaszunk. Garantáltan hosszú éveken keresztül bőségesen kiszolgálja majd az igényeidet.Modern letisztultság

A modern stílusú étkezőszék jellemzően meleg színekkel operál, követve a stílus már ismert sajátosságainak irányát. Anyagát tekintve találkozhatunk fém, króm és műanyag székekkel, de előfordulhatnak fából készült darabok is. A formákat tekintve itt már erőteljesen megjelennek az igazán különleges, merész bútordarabok, melyek magukra vonzzák a kíváncsi tekinteteket. Nem ritka az eco bőrből készült étkezőszék sem, amely elegancia és modernitás együttes kombinációját hozza el az enteriőr hangulatába


 

Skandináv étkezőszék

A skandináv stílus tipikusan a letisztult vonalakat követi és alapvetően inkább hidegebb színvilág dominál a különböző étkezőszékek megjelenésében. Anyaghasználatot tekintve leginkább a fából készült darabok dominálnak a stílus horizontján.A stílus nem véletlenül rendkívül közkedvelt, a letisztult formák meseszép kompozíciójával egy igazán látványos belső teret teremthetünk. 


 

Loft Stílusú Étkezőszék

A loft alapvetően azokból az időkből ered, amikor a nagyobb, elhagyatott ipari épületekbe költöztek a művészek ott próbáltak otthont kialakítani maguknak. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy ezek a lakások a 60-as 70-es években rendkívül olcsónak számítottak. Innen pedig beindult az iparias kreativitás világa. A stílus legfontosabb jellemzői a hatalmas osztatlan terek, nagy ablakfelületek, betonoszlopok és csövek.


Kevesen tudják, hogy alapvetően ezt a fajta kreativitást bizonyos szempontból a szegénység szülte, mert az ilyen ipari épületekbe általában azok költöztek akkoriban, akik nem engedhettek meg maguknak drágább lakásokat. Anyagokat tekintve a beton főszerepet kap a Loft világában. Mindemellett meghatározó szerepet tölt be a fából, üvegből és fémből készült étkezőszék egyaránt. 


Konklúzió

Tehát összességében elmondhatjuk, hogy megtalálni a tökéletes étkezőszék alternatívát nem a legegyszerűbb feladat. Alapos körültekintést igényel és mindig figyelembe kell vennünk az otthonunk alap stílusát. Hiszen mindenképpen ehhez kell igazodnia a széknek is. A kényelem is elsődleges szempont kell, hogy legyen elvégre az étkezések hangulatát könnyen elronthatja, egy nem megfelelően kényelmes szék. Ha bármilyen kérdésre vagy segítségre lenne szükséged a lakberendezés terén, keress meg minket és örömmel segítünk neked.