Szeretnél hozzájutni olcsóbban?

Tanúsítvány

SSL Certificate

Bútor Kisokos | Prémiumbútor.hu

Minden, amit tudni akartál a bútorokról, de nem merted megkérdezni...

Lapraszerelt bútor

Lapraszerelt bútorainkat egyenesen az otthonodba szállítjuk gyári csomagolásban. Mellékelünk egy szerelési útmutatót, melynek segítségével könnyedén össze tudod szerelni áhított bútorodat. Gyártóink a szereléshez szükséges alkatrészeket is a csomagba teszik. Ez a leginkább helytakarékos megoldás, hiszen ameddig nem szeretnél a szereléssel bajlódni, addig könnyedén elrakhatod, hogy ne legyen útban.

Készre szerelt bútor

Készre szerelt bútor esetén nem kell a szereléssel bajlódnod, viszont tény, hogy a szállítás nem olyan gördülékeny, így minden esetben érdemes megmérni a bejárati ajtód méretét, hogy biztosan beférjen az új bútor.

Ágyneműtartó

Amennyiben ágyneműtartót látsz a bútornál az azt jelenti, hogy felhajtható és alatta könnyedén tudod tárolni az előre kialakított tároló rekeszben az ágyneműn kívül gyakorlatilag bármilyen eszközt vagy háztartásbeli kelléket.

Ágyfunkciós bútor

Ágyfunkciós vagy ággyá alakítható kanapék vagy ülőgarnitúrák esetében a bútorok könnyedén ággyá alakíthatók. Míg korábban ez a funkció elsősorban vendég ágyként vált ismertté és lássuk be, nem a kényelméről volt híres, mára már szerencsére rendkívül kényelmes lehetőséget nyújtanak az alvásra. 

Lapszabászattal kapcsolatos fogalmak:

MDF lap

A modern bútorok nagy része MDF-ből készült. Ez egy közepes sűrűségű farostlemez, amelyet egy elkészítési eljárás folyamán műgyanta és hő hozzáadásával összepréselnek. Száraz eljárás segítségével készül, ezért mindkét oldala sima. Ebből adódóan könnyen kezelhető felületet kapunk, amely például a farostlemeznél szélesebb felhasználást tesz lehetővé.

Az MDF egyik legnagyobb előnye a nagyfokú stabilitáson túl, hogy rendkívül hosszú élettartammal rendelkezik. Az alacsony dagadási értéknek és a magasabb sűrűségnek köszönhetően kiválóan megmunkálható, jól marható és a szerszámunkat is kíméli. 

Ráadásul anyagából adódóan is nem igényel további felületkezelést feltétlen, tehát azonnal használható.

Vízálló MDF

A Vízálló MDF inkább a magas páratartalmú helyiségekben, mint a konyha vagy fürdőszoba számít remek alternatívának. Az emelt mennyiségű melamin gyanta tartalmának köszönhetően a dagadási értéke rendkívül alacsony, ezért kiváló mérettartási tulajdonságokkal rendelkezik.

Faforgácslap és forgácslap

A bútorgyártás során a leginkább költségkímélő megoldás egyértelműen a bútorlap, vagy más néven faforgácslap. A gyártási folyamat során nagy általánosságban nyírfával, nyárfával és tölgyfával dolgoznak. A forgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze majd kezdetét veszi egy préselési folyamat. Előnye a tömörfával szemben az, hogy a bútorlappal ellentétben a tömörfa szárad, vetemedik és felületkezelés igényes.

Rétegelt lemez

A rétegelt lemez egy furnér rétegekből felépített lemezt jelent, melyben a rétegek fa fajtája és vastagsága azonos. Ezeket a rétegeket enyvvel vagy műgyantával rögzítik egymáshoz. Szintén egy rendkívül közkedvelt feldolgozási módszer, különösen azért mert jól megmunkálható, könnyen javítható és olcsó megoldás. 

Furnérozott lap

Valódi faborítású bútorlap / MDF lap

HDF lap

A HDF lap egy magas sűrűségű farostlemez, amely farostokból áll. Szintén műgyanta és hő hozzáadásával préselik össze. Ezek a rendkívül magas sűrűségű és egyben zárt felületű HDF/MDF lemezek környezetbarát, száraz technológiájú eljárással készülnek el. A gyártó berendezésnek köszönhetően a sima és homogén felületű lemezek kerülnek előállításra. 

A HDF lap egyik legnagyobb előnye a nagyfokú stabilitás mellett, természetesen a hosszú élettartam és az alacsony dagadási érték. Kiválóan megmunkálható. Mind laminálásra, mind furnérozásra és fóliázásra is kiváló alternatíva.

ABS élzárás

Az ABS élzárás egy olyan körülbelül 0,4-2 mm vastagságú műanyag, melyet speciális ragasztó hozzáadásával tudunk rögzíteni egy célgép segítségével, úgynevezett thermikus eljárással. Alapvetően az ABS elzárás színe, mintázata, de még a bordázata is rendszerint azonos a bútorlappal. Természetesen más színnel is változtatható, illetve használható fém/inox/fémhatású profil is, ha igazán különleges megjelenést szeretnénk. 

ABS elzárással általában a lapelemek éleit fedjük be, ez fontos esztétikai és védelmi szempontból is. Ellenáll a mechnanikai sérüléseken túl a víznek is.

Élfólia

Az élfólia segítségünkre van abban, hogy a bútorlapok éleit meg tudjuk óvni a sérülésektől. Színe és mintázata az esetek nagy részében azonos a bútorlappal. Rögzítését ragasztó vagy hő használatával tudjuk megoldani.

Laminált felület

A laminált felület elkészítése úgy történik, hogy a faforgácslap mindkét oldalát színes, vagy faerezet mintás papírral és egy rendkívül ellenálló műanyag réteggel vonják be. Kétségtelenül egy olcsó és környezetbarát megoldás, mely könnyű megmunkálhatóságot tesz lehetővé. Mindemellett pedig rendkívül könnyen tisztítható felület kapunk.

Bútor szerelvényekkel kapcsolatos fogalmak:

Kivetőpánt

A kivetőpánt elsődleges funkciója, hogy rögzíti az ajtókat a bútorokhoz. Mivel rengeteg típusú bútor van, ezért a kivetőpántokból is nagyon sok félével találkozhatunk a piacon. Fajtáját tekintve találkozhatunk közézáródó,ráütődő, síkban és szögben záródó variánsokkal is.

Fiókcsúszó, fióksín

A fióksín segítségével tudjuk mozgatni a bútorunkban lévő fiókokat. Felhasználási helyétől függően itt is sok variánsról beszélhetünk. Léteznek csillapítós, vagy más néven fékezős és teljesen vagy részleges kihúzható sínek. Korunk népszerű fiókcsúszó elemei az önbehúzó vagy teleszkópos fiókcsúszó.

Vezetősín, tolóajtó sín

Tolóajtó sín, vagy más néven vezetősín alkalmazásával lehet a bútorokon elhelyezkedő ajtók nyitását helytakarékosabban és esztétikusabban megoldani. Alkalmazási területe főleg a gardrobok és ruhásszekrények, ahol a nagyméretű ajtók több ponton és folyamatosan történő rögzítése elengedhetetlen, de előszerettel alkalmazzák kisebb bútorokon, pl komód is.

Állítható láb

Az állítható láb a szinterezés és a különböző bútorok egymáshoz hangolására, emelésére és süllyesztésére szolgál.

Vízvető (vízzáró)

Az úgynevezett vízvezetőt vagy vízzárót a konyhai munkalapok széle és a fal közé szokták rögzíteni. Általában fémből és műanyagból készül, a színe természetesen harmonizálhat a munkalap, vagy éppen a csempéhez is. Nem ritka, hogy szálcsiszolt alumíniumból is elkészülnek ezek a vízzárók, mely remekül illeszkedik az eloxált konyhai gépekhez. Szerepét tekintve elsősorban megakadályozza a folyadék és a szennyeződés bejutását a munkalap és a fal közötti részben.

Fatipli

A fatipli vagy bolha a bútorok elemeinek összeillesztése során siet a segítségünkre. Különböző méretekben kapható. Ragasztóval, illetve ragasztó használata nélkül is tudunk dolgozni vele. Talán nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy a bútorgyártás során ez az egyik leginkább tradícionális alapanyag, melyet már hosszú évek óta előszeretettel használnak.

Bútorfogantyú

A bútorfogantyú szintén nem fog nagy meglepetéseket okozni. Általában ezzel nyitjuk ki az ajtót vagy húzzuk ki a fiókot. Esztétikai szerepe is megkérdőjelezhetetlen. Rögzítését tekintve általában 1-2 pontos rögzítéssel szerelhető fel, amely minden esetben csavarra történik. 

Ajtó

Az ajtó vagy más néven front a bútorok esetében az azonnal látható részeket jelenti. Az ajtó kivetőpántnál csavarral, tiplivel vagy görgőkkel kapcsolódik a vázhoz.

Polc

A polcok a bútorok belsejében találhatóak meg, polctartók segítségével történik a rögzítésük. Többféle furatú lyukakkal találkozhatunk, melyekbe eltérő méretű polcokat tudunk szerelni. Anyagát tekintve általában fémből és műanyagból készülnek ezek a polctartók, csakúgy mint maga a polc. Találkozhatunk matt festésű és magasfényű polcokkal is, függően attól, hogy éppen melyik bútor kerül kiválasztásra. Bútorlapból készül, amely a mai napig a bútorgyártás egyik legkedveltebb alapanyaga. A gyártási folyamat során általában zúzott fát használnak. ( nyírfa, nyárfa, fenyőfa, tölgyfa ) és a faforgácsot magas hőmérsékleten műgyantával ragasztják össze. 

Hátfal

A bútorok hátulján helyezkedik el a hátfal, amely szinte az esetek 90%-ban HDF anyagból készül. A HDF magas sűrűségű faroslemez. A farostokat itt is hő és műgyanta segítségével préselik össze, hogy elérjük a tökéletes felületű hátfalat. 

Korpusz

A korpusz kifejezés a bútorok esetében azokra a részekre gondolunk, amelyek nem láthatóak a bútoron. Tehát gondolhatunk itt a bútor vázára, keretére, amely meghatározza egy bútor tartósságát, súlyát és méretét.

Front

Ha a front kifejezést látjuk a bútorok világában, akkor pontosan a korpusz ellentetjére kell gondolnunk. Tehát minden olyan elem, amely azonnal látható. A front az esetek nagy részében csavarral, tiplivel vagy görgőkkel kapcsolódik a bútor korpuszához, azaz a vázhoz.

Ülőgarnitúra és matrac alapanyagokkal kapcsolatos fogalmak:

Bonnelrugós

A Bonnell rugó tulajdonképpen egy spirállal összefüggő rúgó test. Érdekessége, hogy egy ilyen rugóval felszerelt matracban egy négyzetméteren 118 db rugótest található. A Bonnellrugó előnyei, hogy rugalmas érzetű, ugyanakkor masszív szerkezetet biztosít. Nem is csoda, hogy az egyik legrégebbi és legkedveltebb alapanyag a matrac és az ülőgarnitúra gyártásban. Előnyei közé tartozik a rendkívül jó szellőzés a hosszantartó minőség. Gyakran találkozhatunk a vendéglátásban is ezekekkel a matracokkal, különösen a tartóssága miatt vált rendkívül népszerűvé ebben a  szegmensben.

Hullámrugós

A hullámrugó alapvetően egy S-alakú rugó fajta, amit a legtöbb esetben ülőgarnitúráknál és ülőfelületeknél használnak. Minden esetben a szivacsrétegben vagy az alatt helyezkedik el. Előnye, hogy keményebb felületet biztosít a bonellrugóval szemben, tehát egy stabilabb, kevésbé hullámzó felületet kapunk. Főleg a két rétegű kanapé esetében találkozhatunk ezzel a technológiával.

Szivacsos

A szivacsos matrac egyrétegű felépítést jelent, tulajdonképpen egy vastag szivacs réteget érdemes elképzelnünk ebben az esetben. Keményebb felületű, élettartama nagyban függ attól, hogy milyen minőségű szivacsot alkalmaznak.

Táskarugós, zsákrugós

A táskarugós elnevezés ágybetétekre vonatkozik, ahol a rugók alapvetően egyesével vannak külön-külön rögzítve. Ebben az esetben nem tud kialakulni a bonellrugónál tapasztalt hullámzó mozgás. A táskarugó egy továbbfejlesztett technológia a hagyományos rugós ágybetétekkel szemben. Rendkívül jól követi a test vonalát és komfortos fekvőfelületet biztosít.

Dupla rugós

A dupla rugós olyan három rétegű kialakítás, melynél a vázon rugó és szivacs rétet egyaránt megtalálható. Ennek köszönhetően kiváló komfort érzetet biztosít és remek strapabíró képességet nyújt.