Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Hogyan ápold a bútorodat?

2020.10.16 14:08
Hogyan ápold a bútorodat?

A bútorok megfelelő ápolása kiemelt fontossággal bír, hiszen nagyban befolyásolja a tartósságot és a minőség megőrzését is. Sőt! Könnyen előfordulhat, hogy a nem megfelelő tisztítószer használatával visszafordíthatatlan kárt okozunk egy egyébként teljesen minőségi bútordarabban is.

Legújabb cikkünkben szeretnénk hasznos tanácsokat nyújtani nektek, több mint tíz év tapasztalatával a hátunk mögött, hogy segítünk elkerülni az ilyenfajta kellemetlenségeket. Lássuk, hogy a különböző anyagok ápolását hogyan tudjuk a lehető leghatékonyabban megoldani, és mire érdemes odafigyelnünk.

Magasfényű felületek

A magasfényű bútorok rendkívül mutatós és modern megoldást jelentenek, hiszen letisztult eleganciát hoznak az otthonunkba. Első ránézésre vágyakozunk utána, de ha nem vagyunk tisztában az anyag tulajdonságaival, viszonylag rövid időn belül nagyon megbánhatjuk az elhamarkodott döntést.

A magasfényű bútor valóban gyönyörű, de ahhoz, hogy megőrizzük a szépségét, gyakran kell tisztítani a rendszeresen használt felületet. Az időnket fel kell áldoznunk az elegancia oltárán, ami nem minden esetben pozitív. Olyan családoknál, ahol sok a kisgyerek, határozottan nem ajánlott ezeknek a bútoroknak a használata. Ilyen esetekben preferáljuk inkább a natúr fa felületű bútorokat.

Fa bútorok ápolása

A fa egy természetes anyag, ezáltal folyamatosan változásokon megy keresztül. A fafajták nagy részénél az első hónapokban jelentkezik a jelentősebb színbeli változás. Ahhoz, hogy elkerüljük a szín fakulását érdemes megóvni a közvetlen napfénytől.

Sokszor előfordul, hogy beltéri bútordarabokat szeretnénk alkalmazni kültérre is. Azonban ez a megoldás minden esetben elkerülendő, hiszen ezek a fa felületek nem arra lettek kitalálva, hogy a kertben helyezzük el őket, még akkor sem, ha látszólag ugyanolyanok, mint a kerti fa bútorok. Vásárlás előtt érdemes tájékozódnunk, hogy a kiszemeltünk milyen anyaggal van kezelve, mert tisztítása is ettől függően alakul.

A viasszal kezelt fa bútorok esetében a törlést minden esetben száraz ruhával végezzük el, ha víz kerülne rá, javasolt azonnal szárazra törölni. Foltokat csak száraz felületről távolítsuk el és használjunk hozzá ásványi alkoholt, ha a lehetőség engedi. Ezt követően 220-as dörzspapírral dörzsöljük át szálirányban. Utána lehet a fa típusának megfelelő viasszal kezelni.

Lakkozott felületeknél tiszta és száraz vagy tiszta vízben kiöblített, kicsavart ruhát érdemes használni a tisztításra. Bizonyos fényezett felületek viszont egyáltalán nem bírják a nedvességet, ezért erre minden esetben kérdezzünk rá, amennyiben lakkozott bútort vásárolnánk. Azonban a legtöbb lakkozott anyag tisztítható szappannal vagy enyhe tisztítószerrel. A mattá vált felületeket jó minőségű fényezőanyaggal érdemes kezelni. Fontos megjegyezni, hogy ezeknél a felületeknél semmiképp sem ajánlott dörzspapír használata a tisztításra.

Az Olajjal kezelt felületek esetén tiszta, száraz szappanos / enyhe mosószeres vízbe áztatott ruhát ajánlott használni a tisztításhoz. A felület halványulásakor fa típusától függően olajjal ápolhatod. Egy rész vazelin olaj és két rész finom szesz keverékét használd, a túl olajossá vált felületről finom szesszel el lehet távolítani a felesleget. Ha szükséges, 320-as dörzspapírral óvatosan kezelhető.

A lúggal kezelt fa felületek tisztítása különleges és egyedi eljárást igényel, ezzel kapcsolatosan mindenképpen kérj tanácsot ügyfélszolgálatunktól, akik készséggel állnak rendelkezésedre.

A kezeletlen tömörfa felületek esetében igyekezzünk vizet kis mennyiségben használni és azonnal letörölni, ha esetleg valamilyen folyadék ráborulna. A tömör fán a páratartalom hatására repedések jelenhetnek meg. Ez nincs hatással a fa élettartamára. A kezeletlen fát hagyni kell lélegezni, törekedjünk rá, hogy 12 óránál hosszabb időre semmiképp se takarjuk le nem légáteresztő anyaggal, máskülönben meg fog repedezni.

Fémbútorok ápolása

Ezeknek a bútoroknak az ápolása nagyon hálás folyamat, és általában elég időnként mosószeres vízzel tisztítanunk. Az esetek nagy részében viszont a fémfelületet krómmal vonják be a modern bútoroknál, ezért gyakran tisztítószerre sincs szükségünk.

Egyszerűen csak töröljük át egy nedves ronggyal és készen is vagyunk. Rozsdásodás esetén viszont érdemes újra mázolni a bútort. A rozsdát távolítsuk el drótkefe segítségével. Ezt követően jöhet a rozsdagátló alapozás, majd a festékréteg felvitele. A festék kiválasztásakor fokozottan ügyeljünk arra, hogy fémre való festéket válasszuk ki.

Műanyag bútorok ápolása

Ezek a bútortípusok azért rendkívül népszerűek, mert rengeteg színben és formában kaphatóak, ápolásuk pedig lényegesen egyszerűbb, mint egy fa bútor esetében. Használjunk mosószeres vizet a tisztításhoz. Makacsabb szennyeződések esetén karcmentes súrolóval próbálkozzunk. Arra mindenképpen érdemes komoly figyelmet fordítanunk, hogy lehetőség szerint fedett helyen tároljuk őket. Műanyag kerti bútorok esetén pedig letakarással kímélhetjük meg ezeket a termékeket.Üveg bútor ápolása

Az üveg bútorok esetében arra kell fokozott figyelmet fordítanunk, hogy ne érintkezzen erős savakkal, lúgokkal illetve karcolásokat okozó anyagokkal. Alkohol tartalmú általános tisztítószerrel végezzük az ápolást. Makacsabb szennyeződések esetén pedig a szennyeződés fajtájának megfelelő oldószert használjunk

Kerámia ápolása

Szerencsére a kerámia egy alapvetően könnyen tisztítható felület, azonban érdemes figyelni a rendszeres takarításra, hogy a por és homokszemcsék nehogy megkarcolják. Forró vizes ronggyal könnyen tisztítható.

Textilbőr ápolása

A textilbőr ápolásához szerencsére egy nedves törlőkendő tökéletesen elegendő. A durvább szennyeződések esetén pedig használhatunk általános tisztítószert. Fontos azonban, hogy a vegyszer alkalmazása előtt egy nem látható helyen teszteld az anyagon. A tisztítószer használata tiszta vízzel mossuk át a szövetet.

A bőr ápolása

A bőr, a fához hasonlóan természetes anyag, ezért fokozott törődést igényel. Rendszeresen érdemes porszívózni, hogy az anyag tudjon lélegezni. A nedvességre rendkívül érzékeny, ezért a lehető leggyorsabban töröljük le a kiömlött folyadékot. Tisztítást csak erre a célra szánt tisztítószerrel végezzünk.

A szövet ápolása

Ebben az esetben rendszeres porszívózás és szál irányába történő kefélést ajánlunk elsősorban. Néha azért ajánlott nedves ruhával is áttörölni az anyagot, és fokozott figyelmet fordítsunk rá, hogy a szennyeződéseket a lehető legrövidebb időn belül próbáljuk meg eltávolítani. Semleges, finom tisztítószert használjunk a tisztításra, a savas vegyszerek károsíthatják a szálakat. Azt is fontos megjegyezni, hogy soha ne közvetlenül a felületre öntsük a tisztítószert, hanem egy puha kendőre és próbáljuk meg tesztelni egy nem látható helyen, hogy nem okoz-e színváltozást. A tisztítást követően töröld át a teljes felületet és felszáradás után, jöhet a porszívózás.Kasmír ápolása

A kasmír ápolása szintén fokozott odafigyelést igényel. Kevés hideg vízzel és speciális kasmírmosószerrel érdemes tisztítanunk. Csavarni és dörzsölni semmiképp sem ajánlott, inkább egy törölközővel itassuk fel a vizet, ha szeretnénk megtartani az anyag minőségét.

Tükör bútor ápolása

Az üveghez hasonlóan itt is óvakodjuk az erős savak, lúgok használatától és ne próbálkozzunk karcolásokat okozó anyagokkal sem. A tükörfelületek tisztítását alkohol tartalmú általános tisztítószerrel végezzük el. A makacsabb foltok eltávolítására a szennyeződés fajtájának megfelelő oldószert érdemes használni.