Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Lakberendezési ötletek - Így alkalmazd a tavasz színeit!

2020.10.16 15:28
Lakberendezési ötletek - Így alkalmazd a tavasz színeit!

Lakberendezési ötletek bútorokra. Azt figyeltem meg, hogy két időszak van az évben, amikor a lakásdekorációban szeretjük egy kicsit  elengedni a mértékletesség kezét. Az egyik ilyen decemberben az ünnepi készülődés, amikor az összes, karácsonyhoz kapcsolódó szimbólumot, mintát és színt beszuszakoljuk a helyiségekbe. Glitterekkel szórjuk tele őket, összemixeljük a modern eleganciát, az emelkedett hangulatot a nosztalgikus részletekkel és a hagyományokkal.

 

A másik ilyen szezon pedig lassan az ajtónkon kopogtat. Mikor elkapjuk az első meleg napsugarat, mosolyra fakadunk, és megkönnyebbülve nyugtázzuk, hogy nyakunkon a tavasz. Hirtelen szeretnénk megszabadulni az őszi-téli idényben kedvelt sötét színektől, nehéz anyagoktól, és felébreszteni a lakást téli álmából. Hogy ne essünk át a ló túloldalára, azaz ne legyen hirtelen émelyítően vidám és impulzív a lakás, hoztam néhány tanácsot otthonunk kifinomult, tavaszi megújulásához.

Ezért bánjunk csínján az aktív színekkel!

Gyakran időzítünk kisebb-nagyobb felújítási munkákat is ekkorra, és a kellemes idő, a hosszabbodó nappalok lendülete arra késztet minket, hogy a vidám, élénk színeket részesítsük előnyben. Ilyenkor jöhetnének a kiváló lakberendezési ötletek Hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy mindenhová telt citrusszíneket, vibráló fűzöldeket varázsolunk. A nárcisz és az aranyeső energikus sárgáját, a pipacspirosat vagy a színpompás kankalinok árnyalatait festjük a falakra, a húsvéti tojásokra, és tarka kopogtatókat akasztunk az ajtónkra. 

A tavaszi lelkesedés és frissesség nemcsak az otthonunkat, hanem lakberendezési ötletek alternatíváit is energiával tölt fel, mégis jobb, ha mértékletességre intjük magunkat. A tavasz a színek évszaka, az égkéké és a tulipánmezőké, de ne feledjük el, hogy ezeknek nem szabad túlharsognia az ébredő természet könnyedségét.

 

Természetes, hogy a sötét, mély őszi-téli színek februárra már fojtogatóvá válnak, de ne ragadtassuk el magunkat túl sok vibráló, dinamikus hatással. Ha túlzásba esünk velük, akkor az aktív nappalok után csodálkozni fogunk, hogy miért nem tudunk pihenni, az esti programokat meghitten eltölteni. Az energiákat folyamatosan ontani fogja magából az otthon, a nap 24 órájában aktivitásra serkentve minket, ami hamar fárasztóvá válik szemnek, léleknek egyaránt. A színek közérzetünkre gyakorolt hatását ne becsüljük alá, és ne hagyjuk, hogy az eleven színek eluralkodjanak rajtunk és kizsigereljenek.

 

Teremtsük meg a telt és a semleges színek egyensúlyát!

A mozgékony színek kiegyenlítésére használjunk semleges színeket. A kép jobb felső sarkában bézs, gránitszürke, krémszín és ekrü látható.A természetes fény - amiben egyre többször van részünk, ahogy tavaszodik - még több hangsúlyt ad a megjelenített színeknek, ezért fontos, hogy a telített árnyalatokat megfelelően ellensúlyozzuk semlegesekkel. Az idén különösen divatos korallos, flamingós tónusokhoz vagy a mindig népszerű banánsárgákhoz és türkizekhez válasszunk szürkét, elefántcsontot és fehéret.Nagyon jó választás a lakberendezési ötletek terén továbbá bármely helyiségbe a nyers bézs: kiváló csendes társ és tértágító hatású, ami jól jöhet, ha az erőteljes falszínekkel kicsit összenyomtunk, vagy a sok, apró, elszórt dekorációval túlzsúfoltunk egy helyiséget. Ezek a visszafogott változatok könnyedek, üdék és kiegyenlítik az itt-ott elhelyezett, harsány dekorációk mozgalmasságát. A világos árnyalatok a beáradó természetes fénnyel együtt a tavasz tisztaságára is rezegni fognak, és nem töltik túl a teret.Ha mindenképpen nagy mennyiségben vágysz a pezsdítő színekre, azt helyezd egy kreatív vagy tevékeny lakásrészbe: például a konyhába vagy a hobbisarokba, esetleg a dolgozószobába, ahol a nap egyetlen szakában sem zavaró az ingerekben gazdag, stimuláló környezet.Lakberendezési ötletek -Ha sok színt szeretnénk látni egy helyiségben, válasszuk a pasztelleket!

A nyugtató pasztell színek finomak, de nem túl cukrosak.

A lágy, tejszínes árnyalatokról a friss, finom, fátyolos derűre asszociálunk. Ezek a nyugodt, alacsony telítettségű színek egymással könnyen kombinálhatóak, így az sem baj, ha nem annyira biztos a színérzékünk, vagy ha nem szeretnénk csupán egy vagy két konkrét színre szorítkozni. Ezek ugyanis együtt sem hatnak olyan töményen, mintha telített társaikat vegyítenénk egymással.

Ha nem használunk kontrasztokat és tolakodó árnyalatokat, akkor az összhatás légies, barátságos és üde lesz - pont, mint a tavasz. Ha óvakodunk a túl habcsókos végeredménytől, akkor vonjuk be nagyobb mennyiségben a fehéret vagy a fent említett neutrális színeket, de a feketét mindenképpen kerüljük.

 

Tartsuk meg a harmóniát!

Az élénkítő színek gyakran agyoncsapják a lakás alapstílusát, mégis sokszor látni, hogy egy szezonális lakberendezési ötletek kedvéért beleerőszakoljuk őket a térbe. Egy harsány narancs vagy zöld nem igazán fog harmonizálni például egy klasszikus vagy egy minimalista otthonnal. De még a meleg tónusokkal nagy mértékben játszó farmhouse-tól is idegen, és szintén kissé kilógna a skandináv dizájnból, ami pedig alapvetően jó semleges hátteret biztosít a szezonális hangulatváltásoknak.

Egy letisztultabb enteriőrben a stílust és a kifinomultságot ebben a szezonban a tavasz visszafogott, halvány árnyalataival őrizhetjük meg. Ezek nem túlkiabálják otthonunk állandóságát, hanem felfrissítik. Ugyanígy tökéletesen fognak festeni a húsvéri dekorációkon is!

 

Lakberendezési ötletek - Rezegjünk a tavasz hőmérsékletére!

Selymes, meleg színek, lágy kerámiák, natúr anyagok és egy kis fémes csillogás: kiegyensúlyozott, könnyed és tavaszias a hangulat.A semleges és a gyöngyös, halvány színek közül a meleg tónusokat választva észrevétlenül csempészhetjük be a napsugarak simogatását a lakásba. A fémes kiegészítőkből is választhatunk aranyat vagy más sárgás fémeket, de azért ügyeljünk arra, hogy ne legyen álmosítóan meleg a színhatás.

A természet minden évszakban egy kicsit másképp szeret beosonni az ajtón: ősszel dísztökök, mogyorók, télen tobozok és hamvas bogyók képében, nyáron pedig leginkább a homokos, kagylós tengerpart megjelenítésével. Tavasszal se felejtsük el a fát az évszak kedvelt jelképei - a virágok, lepkék és madarak - mellett, hiszen a meleg, kakaós, sárgás alaptónusok jól illenek a szezon palettájához.

A szobanövények számát nyugodtan növeljük meg, ezek is kerülhetnek halvány, sejtelmesen színes kaspókba, függhetnek makramén a mennyezetről, hiszen a tavaszi újjászületést és életigenlést szimbolzálják, és bármilyen stílusú lakásba illenek. Ne felejtsünk el feltölteni egy-egy vázát az illatos, kertben szedett virágokból saját kezűleg kötött kis csokrokkal.

 

Remélem, inspiráló volt számodra ez a tavaszváró összeállítás. Látogass el a weboldalamra, ahol nemsokára néhány kellemes újdonság vár. Ha feliratkozol a hírlevelemre, biztosan nem fogsz lemaradni a friss kollekciókról és a további inspiráló bejegyzésekről sem.