Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Színek Évszakok Szerint | Prémiumbútor

2020.10.19 11:54
Színek Évszakok Szerint | Prémiumbútor

Bizonyára mindenkinek van legalább egy, számára kedves évszaka. A meleg nyári esti sétákat imádjuk, de szinte mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki rajongásig imádja a havazást. Napjainkban már nem újdonság, hogy különböző lelki alkatú emberekhez különböző színek és évszak-hangulatok illenek. Az évszakok színeit átültethetjük a belső terekre.  A természet színpalettája az évszakokkal együtt változik.  Mindegyiknek van egy jellegzetes alapszíne. Következő cikkünkben bontogatjuk egy picit, mi alapján is alakítjuk ki közvetlen környezetünket.

Minden évszakban jelen van minden szín, de változó jelleggel. A rokon évszakok (tél ”“ nyár, ősz ”“ tavasz) színei harmóniában vannak egymással, ha viszont a téli és az őszi vagy nyári és tavaszi színeket vegyítjük, megszűnik a harmónia. A természetben előforduló színeket nagyon jól átültethetjük lakásbelsők kialakításához, így az ősz és a tavasz párosé a meleg vörös, illetve sárga, a tél és a nyár pedig egyformán hideg kék karakterű.

TAVASZ

A tavaszi színek könnyedek. A változó lelkiállapotú típushoz a könnyed, vidám, barátságos színek illenek. Lényét leginkább az üde tavaszi hangulat fejezi ki. Hullámzó kedélyállapota ellensúlyozására a lila és a tompa sötét színek is alkalmasak.

NYÁR

A melankolikus, passzivitásra hajlamos személyek lényéhez a kék szín illik leginkább, mert megnyugtató, passzív és hűvös hatású. Évszaka a nyár. A nyáriak pedig hűvösen elmosódott színekhez vonzódnak. Tipikus a finom, fátyolos szürke, amely sok árnyalatnak kölcsönöz szolid eleganciát. Az évszakra jellemző hangulatot a lakberendezésnél a következő nyári árnyalatok biztosítják: elmosódott kék, fáradt rózsaszín, palackzöld, élénk ezüstös szürke, lágy orgona lila és ellenpontként a fukszia, a rózsa és a hortenzia pink színe, a málna és a cseresznye pirosa.

ŐSZ

A kiegyensúlyozott, de befelé forduló emberek színe a zöld, melynek kékes árnyalatai távolságtartók, sárgás változatai pedig vidámak. Az évszakok közül az ősz áll hozzá közel. Az ősziek teltek és súlyosak, olyan színek, mint az okkersárga, gesztenyebarna, rézvörös és a szilvakék meleg fényükkel hangsúlyozzák a berendezést.

TÉL

A kifelé forduló, extrovertált személyek temperamentumát a piros legélénkebb árnyalatai fejezik ki leginkább. Évszakként a tél illik személyiségükhöz.  A tél színei jegesen sugárzók. Alapszíne a hűvös kék, de tökéletesen beilleszthető a repertoárba a ragyogó piros, kék, pink és sárga. A tiszta, stílusos formák, a lakkozott felület, a műanyag, az ezüstös fém és a hűvösen csillogó kő eszményi kiegészítők.

 

Persze nagyon sok múlik a fények megjelenésén is. Meleg fényekből a meleg színek élnek jobban, míg a hidegek tompák, szürkések lesznek. A hideg fények felerősítik a hideg színeket és gyengítik a meleg árnyalatokat. Érdemes ezekre is odafigyelnünk, és nemcsak a színeket, de a textúrákat is próbáljuk meg összehangolni.