Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

A tökéletes étkezőasztal kiválasztása

2022.12.07 11:30
A tökéletes étkezőasztal kiválasztása

Az étkezőasztalunk az otthonunk szíve és lelke. Nem csak az étkezéseknek ad helyet, hanem a családi és baráti összejöveteleknek, a munkának, a délutáni házi feladatok megírásának és persze a szórakozásnak. Magától értetődik, hogy a tökéletes étkezőasztal kiválasztása a lakberendezés legfontosabb lépése, hiszen akár egy évtizedre szóló befektetésnek is számíthat.

Az étkezőasztal kiválasztása kihívást jelentő feladat. Különösen akkor, ha nem tudjuk hogyan vágjunk bele. Rengeteg asztal körül válogathatunk, így könnyű elveszni a részletekben.

Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

A megfizethetőség és az időtálló stílus mellett a stabilitás és az étkezőasztal konstrukciója is fontos szempont a kiválasztás során. Képzeld el magad, amint leülsz egy asztalhoz: milyen érzés fog el, kényelmes-e, alkalmas arra az anyaga, amire használni szeretnéd, és hányan fognak helyet foglalni veled együtt?

Aranyszabály: mindig nagyobb asztalt válassz

  • 4-6 személy: Választhatsz 6 személyes asztalt, vagy 4 személyeset bővíthető funkcióval. Ez főleg a nappaliban/konyhában rendelkezésre álló helytől függ.

  • 6-8 személy: Válassz 8 személyes asztalt, vagy 6 személyeset bővíthető funkcióval!

Mikor van szükség kihúzható, bővíthető asztalra?

Bővíthető asztalra abban az esetben van szükséged, ha rendszeresen látsz vendégül barátokat és családtagokat, van elég helyed az asztal bővítéséhez, illetve egy sokoldalúan variálható bútorra vágysz.

Ha helyhiányban szenvedsz, nincs szükséged extra ülésekre, és nem hiszed, hogy hasznát vennéd a bővíthető funkciónak, úgy nincs szükséged kihúzható asztalra.

Az étkezőasztal „vizuális súlya”

Aranyszabály: az étkezőasztalnak illeszkednie kell az étkező területhez! Mivel az étkezőasztal egy megtévesztően nagy bútordarab, emiatt figyelembe kell venni a körülötte lévő helyet is.

  • Az asztal minden oldalától számítva legalább 90-100 cm szabad térre van szükség ahhoz, hogy kényelmesen tudd mozgatni az étkezőszéket, és te is elférj. Emiatt véletlen se felejtsd el a mérőszalag fontosságát, hiszen ilyenkor ő a legjobb barátod.

  • Lehet, hogy az étkezőasztal technikailag elfér a szobában, de hatalmasnak fog tűnni, ha túl sötét színű darabot választasz, vagy ha túl közel van más bútorokhoz.

Az igényekhez igazodó étkezőasztal

A négyzet és a téglalap alakú asztalok a legnépszerűbbek, azonban egy ovális vagy egy kerek asztal több mozgásteret biztosít a szabad sarkok miatt.

  • Szűkebb, téglalap alakú terek esetén az ovális formájú asztal lehet a legjobb választás. Ugyanakkor ezek nagyszerű darabok az összejövetelek és a partik esetén is, mivel nincs asztalfője.

Milyen anyagból készüljön az étkezőasztal?

Az étkezőasztal anyagának kiválasztása nehéz feladat. Az asztal ára, a könnyű ápolhatósága és a személyes stílusunk között kell megtalálnunk a megfelelő egyensúlyt.

Fa: A tömörfa klasszikus anyag, mert tartós és könnyen javítható. A fenyő, az akác és a teakfa népszerű, pénztárcabarát választás. Hátránya, hogy a magas páratartalom hatására tágulni és zsugorodni képes, illetve könnyen karcolódik.

Furnér: A fafurnér a tömörfa megfizethető alternatívája. Az ilyen étkezőasztalok esetén egy vékony réteg tömörfát (vagy egy fának látszó nyomtatott anyagot) ragasztanak egy rétegelt falemezre vagy más faanyagra. Előnye, hogy könnyen tisztítható, kevésbé karcolódik, hő és vízálló. Hátránya, hogy sérülés esetén nem javítható.

Kő: A kőből készült asztalok közé tartozik a márvány, a kerámia, a kvarc és a cement. Tartósak és könnyen felszívják a foltokat. Nagy plusz, hogy kifejezetten stabilak a nehéz súlyuk miatt.  Hátrányuk azonban, hogy ha megrepednek, szinte lehetetlen a javításuk.

Üveg: Az üveg étkezőasztal a tér nyitottság érzetét keltheti. Egy üveg asztallap akár évtizedekig is kitarthat, mivel könnyű a karbantartásuk, a hőre sem érzékenyek, és nem karcolódnak. Hátrányuk, hogy minden ujjlenyomat megmarad rajtuk, így gyakori takarítást igényelnek.

Egy jó étkezőasztal masszív és jól megmunkált, illetve ellenáll az igénybevételnek.