Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

A színek pszichológiája: hogyan válasszunk bútorszínt?

2023.08.25 10:35
A színek pszichológiája: hogyan válasszunk bútorszínt?

 

Színek mindenhol körülvesznek minket, ezek pedig észrevétlenül is nagy hatással vannak a hangulatunkra, érzelmeinkre, sőt a viselkedésünkre is. És persze mindannyian ismerjük azt a pillanatot, amikor új bútort szeretnénk vásárolni, de találkozunk a színkiválasztás kihívásaival. Miért fontos, hogy odafigyeljünk erre a döntésre? 

 

Színes környezetben élünk - az otthonunkban, munkahelyünkön, a természetben, vagy amikor csak kinézünk az ablakon. A színek a világ szerves részét képezik, és észrevétlenül, de folyamatosan befolyásolják a pszichológiánkat. 

 

Ebben a cikkben azt mutatjuk be, hogyan hatnak a színek ránk, hogyan befolyásolják életünket, és hogyan válasszuk ki a megfelelő bútorszínt otthonunkba, hogy a legjobban szolgálja komfortunkat és jólétünket.

Színek és érzelmek

 

A színek jelentősen befolyásolhatják az érzéseinket. A vörös szín a szenvedélyt és erőt, a kék a nyugalmat és békességet, míg a sárga a boldogságot és optimizmust szimbolizálja. Természetesen ezek a jelentések nem állandóak, és egyénenként változhatnak, de ezek a leggyakoribb asszociációk a színekkel kapcsolatban.





A Színek és a Feng Shui

 

A Feng Shui, a térrendezés ősi művészete szerint a bútorok színei komoly hatással vannak a tér energetikai állapotára. A kék színű bútorok nyugtató hatásúak, ezért gyakran láthatók hálószobákban. Ugyanakkor, a piros színű bútorok aktiválóak, és növelik a helyiségek energiaszintjét. A Feng Shui a színeket az öt elemhez - föld, tűz, fém, víz, fa - rendeli, és mindegyik elemhez különböző színek tartoznak.

 

Több színt is kombinálhatsz egymással! Kezdd egy színes fotel elhelyezésével!

 

Föld elem – bézs, sárga, barnaa biztonság és a kényelem színei 

Tűz elem – piros, narancssárga, bíbor, rózsaszínaz energia és a motiváció színei

Fém elem – fehér, ezüst, szürke – a tisztaság színei

Víz elem – kék, fekete – a nyugalom és a pihenés színei 

Fa elem – zöldaz egészség és a vitalistás színe


Színek a marketingben

 

Nem csak a belsőépítészetben használják a színek pszichológiai hatását, hanem a marketingben is. Gondolj csak a gyorséttermek piros és sárga színeire - ezek az étvágyat serkentik, és ezt kihasználva ösztönzik a vásárlást.

 

Bútorszín választás: tippek

 

Először is, fontos, hogy a bútorszín összhangban legyen a helyiség többi elemével, például a falak színével, a padló anyagával és a dekorációs elemekkel. Az egységes színvilág nyugodt, harmonikus atmoszférát teremt, ami hosszú távon is kellemes környezetet biztosít.

 

Másodszor, vedd figyelembe a személyiségedet és az életstílusodat. Ha dinamikus, energikus személy vagy, választhatsz erős, élénk színeket, például vöröset vagy narancssárgát. Ha szeretsz relaxálni és nyugodt környezetben lenni, a kék és a zöld árnyalatai lehetnek a te választásaid. Ha gyerekek vannak a háztartásban, talán érdemes könnyen tisztítható, sötétebb színeket választani, amik kevésbé érzékenyek a foltokra. 

 

Ha bizonytalan vagy, a neutrális színek, mint a szürke, bézs vagy barna mindig jó választásnak bizonyulnak.

 

Egy hangulatos színű kanapé elhelyezésével sokat változtathatsz az enteriőrödön! 

 

Végül pedig, gondolj a világításra is. A természetes és mesterséges fény egyaránt befolyásolja a színek megjelenését, így egy szín, ami a boltban tökéletesnek tűnt, otthon egészen másképp hat.

 

A színválasztás csupán egy a bútorválasztás sok szempontja közül, de nagyon fontos. A bútor mérete, stílusa, anyaga és kényelme is alapvető tényezők. Bízunk benne, hogy ezzel a cikkel segíteni tudtunk a tökéletes bútorszín kiválasztásában.