Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Nappali berendezés kezdőknek és haladóknak

2022.11.04 12:00
Nappali berendezés kezdőknek és haladóknak

A nappali az otthonunk lelke, egy központi hely, ahol fogadjuk a vendégeket, vagy ahol egy fárasztó nap után megpihenhetünk. A lakberendezők egész életükben azokat az apró részleteket tanulmányozzák, amelyek tökéletessé tesznek egy szobát. Most mi is azokká válhatunk.

A nappali berendezés kihívásokkal teli feladat, ám a magával ragadó kényelem és a stílus elérése érdekében fontos beáldozni pár órát, hogy elképzeljük a koncepciót. Na de hogyan is néz ki ez a gyakorlatban?

A legtrükkösebb része a nappali tér kialakításának a stílus kiválasztása. Modern, kortárs, nyugodt, meleg, parasztházi vagy hívogató? Ez nagyban segíthet kitalálni, hogy mire is van szükségünk egy nappaliban. 

Azonban pár fontos kérdést fel kell tennünk magunknak, mielőtt tervezésbe kezdünk:

  • Mire fogom használni a nappalimat?
  • Általában hány ember fogja ott tölteni az idejét?
  • Tervezek-e partikat, összejöveteleket rendezni?
  • Szeretek a nappaliban tévézni?

Bár látszólag nem tűnnek túlzottan releváns kérdésnek a tervezéssel kapcsolatban, ezek segíthetnek megérteni, hogy milyen típusú bútorokra lesz szükség.

Ülőhelyek – a nappali berendezés alapja

Kanapék

A nagyszerű nappali egy nagyszerű kanapéval kezdődik. Talán ez a bútordarab a legnagyobb a nappaliban, így meghatározza, hogyan rendezzük be a többi részt. Keress olyan kanapét, ami funkcionális: ha tudod, hogy sok időt töltesz a tévé előtt, akkor egy szekcionált kanapé jobb választás, mint egy loveseat jellegű. Ezenkívül az olyan életmódbeli megfontolások, mint a háziállatok és a gyerekek, fontossá teszik a megfelelő kárpit kiválasztását is.

Pro tipp: először a kanapét válaszd ki, és a többi bútort hangold össze a kiválasztott ülőgarnitúrával. Továbbá, kis lakások berendezésénél tökéletes választás a vendégágyként funkcionáló kanapé, hogy az év során bármikor tudjunk éjszakázó vendégeket is fogadni.

Fotelek

Bár a kanapé valószínűleg az első elem a nappali alapfelszereltségi listáján, a további ülőhelyek is jól jöhetnek a nappali berendezés esetén, különösen akkor, ha nagy családunk van, vagy rendszeresen fogadunk vendégeket.

A fotelek nyilvánvalóan kényelmi funkciót töltenek be, nagyszerű és stílusos dekorációs elemek egyaránt. Sokat hozzáadnak a nappalihoz, fókuszpontot képezhetnek és kontrasztot nyújthatnak a helyiségben.

Dohányzóasztal

A dohányzóasztalok előkelő helyet foglalnak el a nappali berendezés alapvető kellékeinek a listáján. Nem csupán praktikusak, hanem stílusosak is. 

Katalógusunkban számos forma, stílus, méret és anyag közül válogathatsz az egyéni ízlésed és igényeid alapján.

TV állvány

Bár sokan áttértek a televízió fali felakasztására, a TV állványok praktikus lehetőséget nyújtanak ahhoz, hogy az összes elektronikai eszközt (játékkonzolokat, DVD lejátszót, egyéb konzolt) együtt tartsuk.

Pro tipp: Ne feledd, hogy a TV állványt a televízió méretéhez kell igazítani!

Nappali világítás

Ahhoz, hogy a nappali összeszedettnek tűnjön, háromféle világításra van szükség: környezeti, hangulati és mennyezeti világításra. A világítás megtervezése meglehetősen trükkös, így vásárlás előtt legyen egy átfogó elképzelésed arról, hogyan fogod berendezni a nappalit. A jó megvilágítás tágasabbá teheti a helyiséget, ami különösen hasznos, ha egy kis nappalit rendezel be.

Pro tipp: nem muszáj két egyforma lámpát használni! A nappali stílusától függően csak fokozzák a dizájnt és az izgalmat a különböző, játékos darabok.

Szőnyeg

A szőnyeg vásárlása mindig trükkös feladat. A nappali berendezés esetén jó ötlet nagy méretű szőnyeg használata, amin minden bútor elfér. Ami a stílust illeti, a szőnyegek feldobhatnak egy sötét szobát és új színeket illeszthetnek be az összeállításba. Vizuális kontrasztot teremtenek és textúrát adnak a helyiségnek. Gyakorlati szempontból a nappali szőnyeg segít a bútorokat a helyükön tartani, megakadályozzák a visszhangot és megvédik a padlót a karcolásoktól. (És persze melegítik a talpunkat:))

Pro tipp: Ideális esetben a szőnyeg szélei és a szoba fala között körülbelül 25-50 centiméternyi távolság mérhető. Ne feledd, ha a szőnyeg túl kicsi, az könnyen elronthatja a nappali összképét.

Bárszekrények és szekrények

Amellett, hogy praktikus célt szolgálnak, a bárszekrények egyfajta stílust és kifinomultságot is hozzáadhatnak a nappalihoz. Ráadásul felszabadíthatják a konyhai tároló helyet és a pult helyét, amelyet egyébként a szeszes italok tárolására és a koktélok elkészítésére használnánk. Egy bárszekrény előhozza az otthonunk stílusos és kozmopolita oldalát!

Párnák

Bár a díszpárnák apró dísznek tűnhetnek, nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nappalit otthonosnak és stílusosnak érezzük. A gyakorlatban kényelmet nyújtanak, miközben kontrasztot adnak a szoba bizonyos színeinek és textúrájának.

Pro tipp: Minden évszakra vásárolj néhány díszpárnát, és cserélgesd őket az év során. Ez nem csak azt akadályozza meg, hogy megund a szoba kinézetét és hangulatát, de megfizethető és egyszerű módja annak, hogy megünnepeld a különböző ünnepeket és évszakokat a lakberendezéssel.