Kérdése van? Hívjon minket! +36706716606

Magazin | Prémiumbútor

Varázsolj meghitt, téli hangulatot otthonodba az ünnepek után is!

2020.10.19 12:57
Varázsolj meghitt, téli hangulatot otthonodba az ünnepek után is!

Tapasztalatom szerint a karácsony utáni időszakban sokan nehezen találjuk a helyünket otthon. Ahogy lekerülnek a polcokról az ünnepi díszek, megüresedik a karácsonyfa helye, úgy válik valahogy az egész lakás kicsit zorddá. Az év elején ránk köszöntő téli hónapok eseménytelennek tűnnek. A virágzó, illatos tavasz még messze van, és ezt az időszakot tovább nyomasztja a lecsupaszított környezet.

A mai cikkben olyan ötletet mutatok, amikkel ünnep híján is meghitt, téli hangulattal tudjuk újratölteni fényét vesztett otthonunkat.

 

A híresen boldog dánok nagyon jól tudják, hogy a morcos telet a kandalló mellől hogyan lehet idilli pillanatokká szelidíteni. Ők a hygge megszállottai, ami - bár igazán tökéletes magyar szó nem létezik rá, de - körülbelül annyit tesz, hogy piszkosul értenek a meghittségteremtéshez.

A jó hír az, hogy a kandallóépítésnél sokkal kisebb változtatásokkal is hyggelig környezetet, hangulatos kuckót tudunk varázsolni az otthonunkból. Lássuk, hogyan!

Textúrák ölelése

A kényelem a meleg, barátságos légkör alfája és ómegája. A lágy tapintású textilek: a bolyhos párnák, a vastag szőnyegek és a puha takarók mennyisége a legtöbb otthonban igen csekély. Lógjanak kötött plédek kanapékról, fotelekről, szerezzünk be egy szőrös puffot, hogy bárhol is helyezzük kényelembe magunkat, ott érezzük az otthon parazsának bársonyos érintését. Ahhoz, hogy jól érvényesüljön a hangulatteremtésben a meleg, finom textúrák játéka, nem elég néhány magányos párna a kanapén!

Félhomály

A hyggelig otthonban a központi fényforrások csak bizonyos funkciókat látnak el, de nem felelnek az állandó világításért. A hideg, erős fények teljesen mellőzötté válnak a pihenés idején. A családi, baráti összejöveteleken vagy az olvasással, lazítással töltött énidőben hangulatfényekkel teremtsünk bensőséges légkört.

A nem kifejezetten karácsonyi megjelenésű, meleg fényű izzósorokat hagyjuk fent az ünnepek után is. Helyezzünk el a lakás különböző pontjain lámpásokat: tegyünk néhányat az ablakba, és függeszthetünk belőlük az étkezőasztal fölé is. A legjobb, ha stílusban harmonizálnak, de nem teljesen egyformák.

Szerezzünk be jó sok gyertyát. A dánok szinte sosem égetnek egyszerre csak egyet. Legyünk kreatívak: dobjuk fel egy-egy mécsessel kiürült, megtisztított parfümös üvegeinket vagy költöztessünk néhányat egy rusztikus kalitkába. Ne törekedjünk a tökéletesre, a hygge célja nem a túlzásba vitt megkomponáltság: egy konzervdobozból is idilli látványt nyújtanak a gyertyalángok. Ha rusztikus külsőben szeretnénk megalkotni a hangulatfényeket, beszerezhetünk néhány fából készült gyertyatartót, ha pedig modernebb megjelenésre vágyunk, akkor válasszunk betonból öntött darabokat.

A sápadt fényeket egészítsük ki mesterséges helyi fényforrásokkal, amiknek állandó bázisuk van: függesszünk lámpát az olvasó- vagy teázósarokhoz, állítsunk egyet a kanapé mellé.

Próbáljuk ki a hangulatvilágítást a szokatlanabb helyeken is: tekerjünk körbe vázába állított faágakat fényfüzérrel, vagy emeljünk ki vele egy vintage emléktárgyat és néhány szép képet a polcon. A cél nem a centrális világítás, hanem a helyiségben elszórt fényfoltok hangulatos összhatása.

Természet ihlette részletek

A sok szobanövény önmagában is jót tesz a levegőnek és a közérzetnek. Gyűjtsük egy helyre a kisebb darabokat egyszerű kaspókban, fűszerezzük meg őket egy kis hangulatfénnyel, és máris hyggeliggé varázsoltuk a polcot, asztalkát. Ugye milyen egyszerű?

Töltsük meg vázáinkat havas hatású tobozokkal és téli hangulatú virágokkal: egy-egy ágacska gyapot- vagy rezgővirág éppolyan évszakhoz illő, pazar látvány, mint tavasszal a tulipáncsokor. Csenjük el az erdei házikók hangulatát, és váltsunk le ideiglenesen néhány tálcát egy szelet fára.

Hyggekrog

A meghittségteremtés művészetében nem a tévé a központi eleme a nappalinak, ami felé a kanapé és a puffok néznek, hanem egy barátságos, kényelmes kuckó, vagyis a hyggekrog. Ez az intim zug bárhol lehet a lakásban. Ha szűk körű, családi vagy baráti beszélgetések színterének szánjuk, akkor a nappaliban vagy a konyhában érdemes kialakítani, és ebben a szekcióban a társalgást elősegítendő, egymás felé fordítani az ülőalkalmatosságokat.

A hyggelig időtöltésnek a dán kultúra szerint része valamilyen forró ital és némi bűnös harapnivaló, így mind a dizájn, mind a használati cél sóvárog egy szemrevaló kerámia készletért. Kedvenc darabunkat pedig fel is öltöztethetjük egy puha bögremelegítőbe  itt találsz néhány igazán hyggelig, puha, kötött darabot.

Ha magányos kikapcsolódást tervezünk a hyggekrogban, akkor a hálószobában is helyet kaphat. A lényeg, hogy egyesítsen minél több dolgot a fentiek közül: sok puha textilt, amikbe belebújhatunk, hangulatos fényeket, amik csak annyi világítást adnak, amennyire szükség van és egy csepp téli természetet. Ebben a környezetben a legzordabb téli napon is feltöltődhetünk egy izgalmas könyvvel és egy bögre forró csokoládéval. Amikor az ünnepek már messze járnak, a nyaralásnak még híre sincs, akkor keressük az apró örömöket a mindennapokban!

Remélem, inspirálónak találtad az összeállítást, és meghitt otthonod sok hyggelig pillanat színtere lesz ezekben a dermesztő hónapokban.